-
Odisee-TaalMOOC Starter bevordert zelfregulatie, zelfreflectie en taalkennis van eerstejaarsstudenten. Drie vliegen in één klap!
TaalMOOC Starter wil startende studenten (en meteen ook laatstejaarsleerlingen uit het secundair onderwijs) taal- en studievaardiger maken om zo hun slaagkansen te vergroten. In de MOOC zitten speelse kennisclips, herkenbare casussen, en op maat geschreven leerstof waardoor dit platform ongetwijfeld een meerwaarde voor docent en student vormt. De flexibiliteit maakt dat een docent of begeleider bepaalt in welke mate de TaalMOOC geïntegreerd wordt in een onderwijsvak of opleiding. Er zijn 6 cursussen met verschillende hoofdstukken en topics. De eerste cursus gaat over het communicatieschema. Nadien volgen de vier vaardigheden: luisteren, lezen, schrijven en spreken en tot slot een cursus afronding.
Lees de uitgebreide toelichting en download de documentenVoorgesteld op
10 juni 2021 / Uitwisselingsmoment Kennisdeling
Instelling
Categorieën
-
Talenbeleid Odisee
Odisee stelt een breed en integraal taalbeleid voorop, dat gestoeld is op drie hoekstenen. Ten eerste draagt het taalbeleid bij tot het verhogen van de slaagkansen van studenten. Ten tweede moet het taalbeleid de taalvaardigheid van studenten voor studie en beroep bevorderen. Ten derde voert elke opleiding een coherent personeelsbeleid met aandacht voor taalcompetenties.
Odisee gaat voor een talenbeleid conform de decretale vereisten. Op opleidingsniveau behoren taalvarianten van opleidingen tot de mogelijkheden. Op het niveau van de docenten wordt meertaligheid gestimuleerd en wordt internationalisering hoog in het vaandel gedragen. Op het niveau van de studenten is er expliciet aandacht voor talenkennis, taalbeheersing en taalondersteuning. Lees de uitgebreide toelichting en download de documentenVoorgesteld op
29 juni 2016 / Vaart met taalvaardigheid Bijeenkomst bestuurders en taalcoördinatoren, Antwerpen
Instelling
Categorieën
-
Brussel stroomt door
In de opleiding Sociaal Werk van Odisee werd een project opgezet om de instroom en doorstroom van leerlingen uit het Brusselse Nederlandstalig secundair onderwijs naar het hoger onderwijs te verbeteren. Het project beoogt deze discrepanties op vlak van attitudes, competenties en leermethodes in kaart te brengen en een ondersteuningspakket te ontwikkelen om een brug te slaan tussen deze twee onderwijsniveaus. Dit gebeurt in samenwerking met de studenten en docenten van de opleiding Sociaal Werk en Bedrijfs- en Office management enerzijds, en de leerlingen en het leerkrachtenteam van de betrokken Brusselse scholen anderzijds.
Lees de uitgebreide toelichting en download de documentenVoorgesteld op
2 april 2014 / Brussel, Het Onderwijs Brusselt, 02/04/2014
Instelling
Categorieën
Contact
Iman Lechkar
Tine Van den BroeckDocumenten
- Afbeeldingen materiaal Brussel stroomt door
- Werkversie werkboek Brussel stroomt door
- Muriel Sacco, Wendy Smits, Dimo Kavadias, Bram Spruyt, Caroline d’Andrimont (2016), BSI synthesenota. De Brusselse jeugd: tussen diversiteit en kwetsbaarheid, Brussels studies. Het elektronisch wetenschappelijk tijdschrift voor wetenschappelijk onderzoek over Brussel, nr. 98, 25 april 2016.
- Deci E.L., & Ryan R.M. (2000), The “What” and “Why” of Goal Pursuits: Human Needs and the Self-Determination of Behavior. Psychological Inquiry, Vol. 11, No. 4, 227–26.
- GoLeWe, Reële leercompetenties en instroomprofielen eerstejaarsstudenten in het HO
-
Taalhulp nodig? Toledo Community
De Toledo Community ‘Taalondersteuning’ van Odisee is een instellingsbreed initiatief voor alle studenten die hun talige vaardigheden willen aanscherpen. De community is één van de acties die door de instelling werden opgezet binnen een taalbeleidsplan. Gedurende hun studieloopbaan kunnen studenten op elk moment inloggen en oefeningen maken of informatie raadplegen. Om te werken aan de talige competenties die nodig zijn voor de studierichting en het toekomstig werkveld, is er telkens een community per opleiding. Lees de uitgebreide toelichting en download de documenten